Olumlu veya Olumsuz Düşünmenin Etkileri
Olumlu veya olumsuz düşünceyle hayal bile edemediğiniz şeyleri başarabilirsiniz.
Peki ya nasıl?
Mesela içtiğiniz bir ilacın sizi iyileştireceğini düşünürseniz bu iyileşme ihtimalinizi arttıracaktır. Buna plasebo etkisi denir. Aksi halde o ilacın sizi daha da hasta yapacağını düşünürseniz bu tedaviyi olumsuz etkileyecektir. Buna da nosebo etkisi denir.
Beyin kendi bedenine yalan söyleyerek tepki mekanizmalarını istediği doğrultuda yönlendirebilir.Beyin bu şekilde sanal bir algı oluşturarak vücuda yanıltıcı bir etki yapabilir.
Plasebo Etkisi Nedir ?
Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir. Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur. Sahip olduğu tedavi gücünü tamamen hastanın verilen ilacın işe yarayacak ilaç olduğunu düşünmesinden alır. Plasebo, tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı bir şekilde insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücüne yöneliktir. Tıbbi olarak kurtulma ihtimali zayıf görülen birçok hasta , ölüm istatistiklerine girmekten bu güç sayesinde kurtulmuş, tıbbın çözüm bulamadığı kanserin tedavisinde çoğunlukla yüksek moral ve iyileşme azmi etkili olmuştur.
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaralı Amerikan askerlerini tedavi eden ve elindeki ağrı kesici morfin tükenen Henry, askerlere morfin verdiğini söyleyip tuzlu su vermeye başladı. Askerlerin %40’ı bu tedavinin ağrılarını dindirdiğini belirtti.
Nosebo Etkisi Nedir ?
Nosebo etkisi, hastanın, ilacın kendisine yan etkiler getireceğine inanması nedeniyle, farmakolojik olarak etkisiz bir ilaç (halk arasındaki tabiri ile "şeker hapı") verilse bile hastada hastanın beklediği bazı yan etkilerin görülmesi durumudur. Plasebonun olumsuz hali olarak da nitelendirilebilir.
İtalyan doktorlar laktoz alerjisi üzerine deney yapacaklarını söyleyerek deney katılımcılarına gerçekte laktozla alakası olmayan sıvı bir madde içirdiler. Deney sonunda deneye katılan ve laktoza intolerasnı bulunan katılımcıların %44’ünde, kaltoz intoleransı bulunmayan katılımcıların da %26’sında lakoz alerjisini çağrıştıran mide ve bağırsak şikayetleri ortaya çıktı.
Sonuç olarak beynimizin bizimle oynadığı psikolojik oyunla iyileşebilir veya hasta olabiliriz. Mesela şu an covid aşısı olan biri bu aşının insanları öldürdüğünü ve insanlara zarar verdiğini düşünmeye başlarsa bu aşı onu olumsuz etkiler. Ancak o kişi önceki çağlarda çocuk ölümünün fazla olduğunu ve şu an yapılan bir sürü aşı sayesinde bu sayının azaltıldığını öğrenir ve aşıya güvenirse bu o kişiyi olumlu bir şekilde etkileyecektir.
Kaynaklar: Vikipedi, Bilgiustam, kreatifbiri, evrimagacı
0 Yorumlar